Hvilke slags vejstriber findes der?

Når du får brug for markere en privat vej eller en parkeringsplads, så skal du købe striber der kan smeltes fast med en gasbrænder. Så holder de i lang tid. Du kan også bruge midlertidig gul markering som er nem at pille af igen.

Alle de striber du får brug for kan du købe hos Ramudden Vejsikring. Men hvilke vejstriber findes der egentlig?

Bredden er forskellig

Du ved allerede at der findes gule og hvide striber som vi bruger i Danmark. Der findes også enkelte steder med blå markering for cykler. Derudover varierer stribenes bredde. Det komme både an på trafikanternes hastighed og størrelse hvor brede striberne er.

Ved stor hastighed på motorvejen er der brug for længere og bredere striber end på en landevej. Og på cykelstien er hastighed og størrelse så lille at striberne er tilsvarende små.

Stribens funktion

En vejstribe markerer hvor køretøjet skal køre eller holde. Uden striber bliver det svært for trafikanterne at ligge rigtigt på vejen. Men en stribe er ikke bare en stribe. Alt afhængig af hvor markeringen er, så har den ekstra egenskaber.

På vejstrækninger med dårlig belysninger er vejstriberne forsynet med en reflekterende egenskab. Det betyder at de kan ses i mørke når bilen lys rammer stribens reflekser.

Trætte trafikanter får hjælp

Selvom du ikke bør køre når du er træt, så har du sikkert prøvet at sidde bag rattet når trætheden pludselig overmander dig. Det kan være farligt. Der er risiko for at du kører over i modsatte vejbane eller at du havner i grøften.

Derfor er mange vejstriber med friktion eller små bump som gør at du kan mærke striben når du rammer den. Og du kan nå at rette op før der sker uheld. I vejsiden vil striber og dæk fremkalde en høj lyd så du ikke ender i grøften.