Spar penge og energi med en varmepumpe

Spar penge og energi med en varmepumpe

Har du blot én gang oplevet at blive blæst omkuld af din varmeregning efter en bidende kold vinter, er du nok meget motiveret for at prøve at begrænse den i den kommende sæson. Og her er der gode nyheder. Det kan rent faktisk godt lade sig gøre at skære en ordentlig luns af elregningen. Og en rigtig rar sidegevinst her er, at hvis du vælger en løsning, som inkluderer en varmepumpe, gør du samtidig miljøet en kæmpe tjeneste. En varmepumpe forbruger nemlig kun cirka en tredjedel af den energi, som en elradiator eller et elektrisk varmepanel slubrer i sig!

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe benytter sig af den varme, der findes i omgivelserne, på en ganske snild måde. Den udendørs afdeling af for eksempel et jordvarmeanlæg (som er den mest optimale løsning, forudsat du har en have) består af et langt rør, som indeholder kølemiddel. Denne væske har et meget lavt kogepunkt, så selv om det ikke er særligt varmt udenfor, koger væsken meget hurtigt, og udvider sig derved – den bliver simpelt hen til damp. En kompressor sørger for, at dampen presses sammen, hvorved den udvikler varme. Denne varme afleveres i en kondensator, som sørger for, at den fordeles til resten af huset via fordelingsanlægget – det kan for eksempel være et centralvarmeanlæg. På den måde får du varmt vand i radiatorerne, eller i de rør, der udgør din gulvvarme – og det vand, du bader i og vasker op i kan også varmest op ved hjælp af en varmepumpe.

Hvilken slags varmepumpe skal jeg vælge?

Den mest omfattende og effektive løsning er, som nævnt, et såkaldt jord-til-vand anlæg – også bare kaldet et ”jordvarmeanlæg”. Dette kræver dog at du har en have på mindst 450kvm, og en tilladelse fra kommunen. Ellers bør du vælge luft-til-vand eller luft-til-luft. Læs mere om de forskellige varmepumper på kinnan.dk